Geçmeyen ses kısıklığına dikkat! Gırtlak kanseri habercisi olabilir

Ses Telleri Sağlığına Dikkat!

Ses oluşumunun ana sorumlusu olan ses telleri, çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. KBB Uzmanı Prof. Dr. Bülent Evren Erkul, nodül, polip, felç, ödem, kanser öncesi lezyonlar gibi sorunlarla karşılaşılabileceğini belirtiyor. Bu tür rahatsızlıkların bir kısmı cerrahi müdahale gerektirmezken, ses hijyeni ve terapisiyle tedavi edilebilir. Günlük hayatta su tüketimi, bağırmaktan kaçınma gibi basit alışkanlıklar, ses tellerinin sağlığı için önemlidir.

KBB Hekimine Başvurun!

Ses terapisi, ses ve konuşma patologları tarafından gerçekleştirilen cerrahi dışı bir tedavi yöntemidir. Prof. Dr. Erkul, ses terapisi sürecinde hastalara ses hijyeni konusunda bilgi verildiğini ve çeşitli egzersizlerin öğretildiğini belirtiyor. Ses terapisinin yanı sıra öğretmen, müezzin, avukat gibi sesini sıkça kullanan meslek grupları, ses hijyenine özen göstermeli ve şikâyet durumunda vakit kaybetmeden KBB uzmanına başvurmalıdır.

Ses Teli Problemleri ve Çözümleri

KBB Uzmanı, ses teli sorunlarının çözümü konusunda çeşitli bilgiler veriyor. Ses teli felçleri, polipler, sulkuslar gibi sorunlar terapiler ve cerrahi müdahalelerle tedavi edilebilir. Özellikle sigara ve alkol kullanımı, kanser riskini artırabileceğinden, ses kısıklığı gibi şikayetlerde erken müdahale büyük önem taşır.

Ses Teli Sağlığı İçin Öneriler

Prof. Dr. Erkul, ses tellerinin sağlığını korumak için dikkat edilmesi gereken 11 önemli kuralı sıralıyor. Sesi uzun süre yüksek tonda kullanmaktan kaçınmak, boğazı nemli tutarak su tüketmek, ses tellerini dinlendirmek gibi basit adımlarla ses teli sağlığını korumak mümkündür. Bunun yanı sıra, geçmeyen ses kısıklığı gibi durumlarda mutlaka bir KBB uzmanına başvurulmalıdır.

Related Posts

Dünyada her 6 çiftten biri bu sorunla mücadele ediyor: “Yalnızca kadın kaynaklı bir problem değil!”

Dünyada her 6 çiftten biri bu sorunla mücadele ediyor: “Yalnızca kadın kaynaklı bir problem değil!”

Uzmanlardan kritik uyarı: 50 yaş üzeri herkes risk altında olabilir

Belirti vermeden ilerliyor, geç fark edildiğinde kalıcı görme kaybına yol açabiliyor. Erken teşhis ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları hastalığın kaderini belirliyor.

Yumurtalık Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Yumurtalık kanseri nedir, yumurtalık kanseri belirtileri nelerdir? Prof.Dr. Mete Güngör, yaş ilerledikçe yumurtalık kanseri görülme riskinin arttığını söyledi. 

Yumurtalık kanseri sinsice ilerliyor! İhmale gelmez 9 önemli belirtisi var

Sinsice ilerlediğinden genellikle tanısı ileri evrede konulan yumurtalık kanserinin görülme sıklığı son yıllarda giderek yaygınlaşıyor. Yumurtalık kanserinin her yaşta görülebildiğini, ancak günümüzde gençlerde de sık rastlandığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mete Güngör, ihmale gelmez bazı belirtileri sıraladı.

Kırmızı besinlerdeki gizli güç

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Fatih Mehmet Uçar kırmızı renkli sebze-meyvelerde bulunan ve güçlü bir antioksidan olan likopenin özellikle kanser ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisiyle öne çıktığını belirtti.

Sebze meyvedeki pestisiti yok eden Japon taktiği! Evdeki 2 malzeme yetiyor

İlkbaharın taptaze çilekleri, parlak renkleri ve iştah açıcı görünümleriyle sofralarımıza gelir. Ancak bu lezzetli meyvede gizlenen pestisitler sağlığımız için bir tehdit oluşturabilir. Bu aşamada, sadece su altında durulayarak yapılan temizlik yetersiz kalabiliyor. İşte Japonların sırrı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir