Diyabetes Insipidus Nedir?
Sağlık alanındaki uzmanlar, aşırı susama ve sık idrara çıkma gibi belirtilerin genellikle diyabetle ilişkilendirilmesine rağmen, bu şikayetlerin altında farklı hastalıkların da yatabileceğini belirtiyor. Kandaki şeker düzeyleri ile bağlantılı olmayan nadir görülen diyabetes insipidus hastalığı özellikle yüksek sıcaklıklarda tehlikeli sonuçlara yol açabiliyor.
Hastalık hakkında açıklamalarda bulunan uzmanlar, böbreklerin suyu tutamaması sonucu kişilerin litrelerce su içmelerine rağmen yoğun susuzluk hissi yaşayıp sık idrara çıktığını belirtti. Ayrıca, idrar miktarının günde 10 litreyi aşabildiğine dikkat çekilerek, hastalığın yorgunluk, halsizlik gibi belirtiler de verebileceği vurgulandı.
Üç farklı nedeni bulunan diyabetes insipidus hakkında konuşan uzmanlar, beyindeki hipotalamus veya hipofiz bezinde antidiüretik hormon üretiminin yetersizliğinin hastalığın ortaya çıkmasına sebep olduğunu belirtti. Bu durumun yanı sıra bazı ilaçlar ya da genetik bozukluklar nedeniyle böbreklerin antidiüretik hormona yanıt verememesinin de hastalığın gelişimine etki edebildiği ifade edildi.
Tedavi süreci hakkında konuşan uzmanlar, diyabetes insipidus tanısı için farklı yöntemlerin kullanılabileceğini söyledi. Tedavi sonrasında da uygulanacak yöntemlerin hastalığın tipine göre değişiklik göstereceğini belirten uzmanlar, hastaların yaşam kalitesinin tedavi ile hızla düzelebileceğini ve uygun tedavi yöntemlerinin belirlenmesinin önemli olduğunu aktardı.
Tedavi Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Diyabetes insipidus tedavisi sırasında hastaların su tüketimine önem verilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, psikolojik nedenlerle aşırı su içiminin tedaviyi karmaşıklaştırabileceğini vurguladı. Bu nedenle, hastaların tedavi sürecinde disiplinli olmaları ve doktor tavsiyelerine uygun şekilde hareket etmelerinin önemli olduğu kaydedildi.