El, Ayak ve Ağız Hastalığı Aile İçinde Yayılabilir!

Uzmanlar Uyarıyor: El, Ayak ve Ağız Hastalığı Hızla Yayılıyor!

Aile içinde hızla yayılabilecek olan el, ayak ve ağız hastalıklarına dikkat çeken uzmanlar, ebeveynlere önemli uyarılarda bulunuyor. Bu hastalık çocukların ellerinde ve ayaklarında kabarcık benzeri döküntülerle kendini gösteren ve ağız içinde ağrılı yaralara neden olan bulaşıcı bir enfeksiyon türüdür. Coxsackievirus ve enterovirus ailelerinden kaynaklanan bu hastalık, genellikle bebekleri ve 5 yaşından küçük çocukları etkiler ve 7-10 gün içinde genellikle kendiliğinden iyileşir.

Memorial Kayseri Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Samet Özer, el, ayak ve ağız hastalığı hakkında önemli bilgiler verdi.

Kabarcık Benzeri Döküntüler ve Ağrılı Yaralar!

El, ayak ve ağız hastalığı genellikle ellerde ve ayaklarda kabarcık benzeri döküntülere neden olur ve ağız içinde ağrılı yaralar oluşturabilir. Bu nedenle ‘el, ayak ve ağız’ adını almıştır. Ancak döküntüler vücudun herhangi bir yerinde, örneğin göğüs, sırt, kollar veya bacaklar gibi bölgelerde de görülebilir.

Çocuklar Arasında Hızla Yayılıyor!

El, ayak ve ağız hastalığı özellikle bebekler ve 5 yaşından küçük çocukları etkileyebilir. Kreş ve okul gibi yerlerde çocuklar arasında hızla yayılma eğilimindedir. Ancak, daha büyük çocuklar ve hatta yetişkinler de bu hastalığa yakalanabilir. Birden fazla virüsün neden olduğu bu hastalığa tekrar tekrar yakalanma olasılığı vardır.

Belirtiler İki Aşamada Ortaya Çıkıyor!

El, ayak ve ağız hastalığının belirtileri genellikle iki aşamada ortaya çıkar. İlk başta grip benzeri belirtiler ortaya çıkabilir:

  • Hafif ateş.
  • Boğaz ağrısı.
  • Burun akması.
  • Karın ağrısı.
  • İştahsızlık.

Birkaç gün sonra şu belirtiler görülebilir:

  • Avuç içlerinde, ayak tabanında, dirseklerde, dizlerde, cinsel organlarda veya kalçalarda kaşıntılı döküntüler.
  • Ağız içinde ve çevresinde, dil de dahil olmak üzere ağrılı yaralar.
  • Boyun lenf bezlerinin şişmesi.

Bulaşma Evresi ve Önlemler!

El, ayak ve ağız hastalığı genellikle 7-10 gün içinde kendiliğinden iyileşir. Ancak, 2 yaşından küçük çocuklar daha fazla etkilenebilir. Hastalık hala bulaşıcıdır ve en bulaşıcı evre genellikle döküntüler belirmeden öncedir. Hastalık sonrası virüs dışkıda haftalarca yaşayabilir. Bu nedenle kişisel hijyen önlemlerine dikkat etmek önemlidir.

Bulaşma Yolları!

El, ayak ve ağız hastalığı şu yollarla bulaşabilir:

  • Hapşırma veya öksürme sırasında havaya yayılan damlacıklarla.
  • Enfekte bir kişinin tükürüğü veya dışkısı temas ederek.
  • Doğrudan temas yoluyla.
  • Öpüşme veya sarılma ile.
  • Kişisel eşyaların paylaşılmasıyla.

Nadir Görülen Komplikasyonlar!

El, ayak ve ağız hastalığı nadiren aşağıdaki sorunlara yol açabilir:

Dehidratasyon: Ağız yaraları nedeniyle içme ve yeme zor olabilir. Bu nedenle yeterli sıvı alımına dikkat etmek önemlidir.

Tırnak Kaybı: Bazı durumlarda virüs tırnak kaybına neden olabilir, ancak tırnaklar tekrar büyür.

Viral Menenjit ve Ensefalit: Nadir durumlarda menenjit ve ensefalit gelişebilir, bu nedenle belirtiler görülmesi durumunda derhal uzman doktora başvurulmalıdır.

El, ayak ve ağız hastalığına dair belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden uzman desteği almak önemlidir. Ayrıca hastalığın başkalarına bulaşmaması için hijyen kurallarına titizlikle uyulmalıdır.

Related Posts

Yeşilay uyardı: Algoritma tuzağıyla sanal kumar bağımlılığı artıyor!

“İnsanların dikkat süresi balıklardan bile daha az”

PSA testi: Her yüksek değer kanser demek değil

PSA testi yıllardır prostat kanserini erken yakalamanın yolu olarak görülüyor ama her yüksek değer kötü haber anlamına gelmiyor. Bazen düşük PSA’ya rağmen kanser çıkabilir. Bazen de yüksek PSA, sadece iyi huylu bir büyümenin ya da enfeksiyonun işaretidir.

Kız çocukları için büyük tehlike! Ölüm riski en yüksek psikolojik rahatsızlık en çok onları etkiliyor…

Sosyal medya fenomeni Nihal Candan’ın hayatını kaybetmesiyle son günlerde gündeme gelen anoreksiya nervoza hastalığı hakkında bilgi veren Dr. Öğretim Üyesi Şule Arslan, sosyal medyanın da etkisiyle özellikle kız çocuklarının risk altında olduğunu belirtti. Arslan, anoreksiya nervoza hastalarının bazı yemek ritüelleri geliştirdiği uyarısında bulundu.

Ne koşu ne fitness! Japonların 30 dakikalık sırrı dünyayı peşinden sürüklüyor

Fitness çılgınlıklarının sosyal medyayı çepeçevre sardığı bu günlerde son zamanların en popüler konusu ‘Japon yürüyüşü’ oldu. Kolay, hızlı ve kan basıncını düşürmeyi vaat eden bu yöntem düzenli bir şekilde uygulanırsa hızlı sonuç veriyor. Peki nedir bu Japon yürüyüşü?

Havuzlardaki hijyen eksikliği sağlık sorunlarına neden oluyor

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, klorlaması yetersiz havuzların özellikle çocuklar ve hassas gruplar için ciddi risk taşıdığını belirtti.

Klorlu havuzlar diş minesini sessizce eritiyor!

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, “Yaz mevsimiyle birlikte yüzme havuzları dolup taşarken, diş sağlığını tehdit eden büyük bir tehlike göz ardı ediliyor. Klorlu havuzlarda kontrolsüz pH seviyeleri, özellikle genç yüzücülerde diş minesinin çözünmesine, hassasiyet artışına ve çürük oluşumuna neden oluyor” dedi.