Küresel piyasalar karışık seyrediyor! (25 Temmuz 2025)

“`html

Global Piyasalarda Dalgalı Seyir Devam Ediyor

Dünya genelindeki borsa endeksleri, ABD yönetiminin tarife müzakereleri ve olumlu bilançoların sebep olduğu risk iştahı ile hareket ederken, Trump ve Powell arasındaki gerilimin artma ihtimali yatırımcılar arasında tedirginlik yarattı.

ABD Başkanı Donald Trump, Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell ile yaptığı görüşmede, inşaat renovasyonu maliyetlerinin beklenenden yüksek olduğunu dile getirdi. Trump, inşaat giderinin 2,5 milyar dolar değil, 3,1 milyar dolara yakın olduğunu belirtirken, Powell’a faiz oranlarının düşürülmesi için çağrıda bulundu: “Faiz oranlarını düşürmesini çok isterim.”

Küresel Piyasalar - 23 Temmuz 2025Küresel piyasalar ticarî anlaşmalardaki iyimserlikle hareket ediyor.

Trump’ın Fed ziyareti ve ardından gelen açıklamalar, Başkan ile Fed Başkanı arasındaki gerilimi arttırarak bir çekişme olasılığını gündeme taşıdı.

Analistler, Fed üzerindeki siyasi baskıların artmasının muhtemel olduğunu vurguladı.

Para piyasalarında, Fed’in önümüzdeki hafta faiz oranlarında değişiklik yapmayacağına dair güçlü bir inanç var; ancak yıl sonuna kadar 50 baz puanlık bir indirim beklentisi de gündemde kalmaya devam ediyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Sözcüsü Julie Kozack, Fed’in hem ABD hükümetinin politikalarını hem de gelen ekonomik verileri göz önünde bulundurması gerektiğini açıkladı.

Ticaret müzakerelerindeki ilerlemeler de dikkatle izleniyor. ABD’nin Avrupa Birliği (AB) ile bir ticaret anlaşmasına çok yakın olduğu ve AB’den yapılacak ithallere yüzde 15 tarife uygulanması beklentileri piyasalara olumlu yansıdı.

Trump, önceki gün katıldığı bir etkinlikte, “Eğer AB, kendi pazarını Amerikan işletmelerine açmayı kabul ederse, daha düşük gümrük vergileri ödemelerine izin vereceğiz.” açıklamasında bulundu.

Makroekonomik göstergelere bakıldığında, ABD’de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunun 19 Temmuz ile sona eren haftada 217 bine düşerek piyasa beklentilerinin altına indiği görüldü. Bu, üst üste altı hafta devam eden bir azalma ile son üç ayın en düşük seviyesine ulaşıldığını gösteriyor.

ABD’de imalat sektörü için önemli bir gösterge olan Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) Temmuz ayında 3,4 puan düşerek 49,5 seviyesine geriledi. Bu değer, piyasa beklentilerinin altında kalırken, imalat sektöründe daralma sinyalleri veriyor.

Hizmet sektörü PMI ise Temmuz’da 2,3 puan artışla 55,2’ye yükselirken, bileşik PMI da 1,7 puanlık bir artışla 54,6 değerine ulaştı. Bu veriler, hizmet ve bileşik PMI’nın son yedi ayın en iyi seviyesine ulaştığını gösteriyor.

ONS ALTINDAKİ GERİLEME ÜÇ GÜNDÜR DEVAM EDİYOR

Gelişmeler ışığında, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,40’a gerilerken, dolar endeksi yüzde 0,3’lük artışla 97,5 seviyesine çıktı. Şu anda endeks 97,6 düzeyinde işlem görmekte.

Azalan ticaret gerilimleri ve Fed’in beklenenden daha az gevşeyeceğine dair yorumların ardından, altının ons fiyatı yüzde 0,2’lik bir düşüşle 3,363 dolara inerek bu durumu üç güne taşıdı.

Brent petrolün varil fiyatı, önceki kapanışa göre yüzde 0,20’lik artışla 68,7 dolardan işlem görüyor.

IBM HİSSELERİ YÜZDE 8 DÜŞTÜ

Kurumsal tarafta, geçen gün piyasa kapanışından sonra bilançosunu açıklayan Alphabet’in hisseleri, beklentileri aşan kar ve gelir ile yüzde 1 oranında artış gösterdi. Öte yandan, beklentilerin altında kalan kar açıklayan Tesla’nın hisseleri yüzde 8’in üzerinde bir düşüş yaşarken, yazılım gelirleri beklentilerini karşılayamayan IBM’in hisseleri de yüzde 8’e yakın bir değer kaybetti.

Trump, sosyal medya üzerinden yaptığı bir paylaşımda, ABD’li iş insanı ve Tesla’nın sahibi Elon Musk’a karşı söylentilerin doğru olmadığına dikkat çekti.

New York Borsası’nda, S&P 500 endeksi dün yüzde 0,07 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,18 artış göstererek kapanış rekorları tazeledi. Ancak Dow Jones endeksi yüzde 0,7 değer kaybetti. ABD’de endeks vadeli işlemler yeni güne pozitif bir yönde başladı.

LAGARDE TİCARİ BELİRSİZLİKLERE DİKKAT ÇEKTİ

Avrupa borsalarında dün karışık bir seyrin hakim olduğu gözlemlenirken, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz kararları ve başkan Christine Lagarde’ın açıklamaları yakından takip edildi.

ECB, mevduat faiz oranını yüzde 2, refinansman faizini yüzde 2,15 ve marjinal borçlanma faizini yüzde 2,4’te sabit bıraktı. Lagarde, küresel ticaret politikalarının neden olduğu enflasyon belirsizliği ve ekonomik büyüme üzerindeki aşağı yönlü riskler hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Lagarde, AB ve ABD arasındaki müzakerelerin seyrine dikkat ettiklerini belirterek, “Ticari belirsizliklerin ne kadar hızlı çözülürse, o kadar az belirsizlikle karşılaşırız. Bu durum tüm ekonomik aktörler tarafından memnuniyetle karşılanacaktır.” dedi.

AB Komisyonu sözcülerinden Olof Gill, Brüksel’deki günlük basın toplantısında, AB ve ABD’nin tarife konusundaki müzakerelerine dair bilgiler vererek, iki tarafın teknik ve politik düzeyde yoğun bir şekilde görüşmeye sürdüğünü ve başarının mümkün olduğunu ifade etti.

Dün İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,85, Almanya’da DAX 40 yüzde 0,23 artış gösterirken, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,41 ve İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,24 değer kaybetti. Avrupa’da endeks vadeli sözleşmeleri karmaşık bir başlangıç yaptı.

ASYA BORSALARI GÜNEY KORE HARİÇ NEGATİF SEYREDİYOR

Asya borsalarındaki genel görünüm, ABD ile anlaşma sağlaması beklenen Güney Kore hariç satış baskılıydı. ABD ile bölgedeki diğer ülkelerin tarife müzakerelerine ilişkin haber akışı yatırımcıların dikkatini üzerlerine çekmeye devam ediyor.

Güney Kore Sanayi Bakanı Kim Jung-kwan, dünkü toplantısında ABD Ticaret Bakanı Howard Lutnick ile bir araya gelerek, 1 Ağustos tarihine kadar tarife anlaşmasına varma taahhüdünü yineledi.

Ayrıca IMF Sözcüsü Julie Kozack, Japonya’nın yüksek kamu borcuna dikkat çekerek, “Japonya’ya önerimiz, artan faiz ödemeleri ve yaşlanan nüfus ile ilgili harcamalar nedeniyle ortaya çıkan baskılara karşı net bir mali konsolidasyon planı uygulamasıdır.” açıklamasında bulundu.

Yapılan açıklamalarla birlikte, Japonya’da Tokyo Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Temmuz ayında yıllık bazda yüzde 2,9 artış kaydetti. Tokyo’daki çekirdek TÜFE de aynı dönemde yüzde 2,9 ile beklentilerin altında kaldı.

Tüm bu gelişmeler sonucunda, Japonya’daki Nikkei 225 endeksi kapanışa doğru yüzde 0,8, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 1,1, Çin’deki Şanghay bileşik endeksi ise yüzde 0,3 değer kaybederken, Güney Kore Kospi endeksi yüzde 0,2 yükseldi.

YURT İÇİNDE TCMB’NİN FAİZ KARARI İLGİYLE GÖZLENDİ

Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul, BIST 100 endeksini yüzde 0,92 değer artışı ile 10.689,05 puandan tamamladı. Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) BIST 30 endeksine dayalı ağustos vadeli kontrat ise seans kapanışına göre yüzde 0,1 değer kaybederek 12.266,00 puandan işlem gördü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 300 baz puan azaltarak yüzde 43’e çekti. Ayrıca gecelik borç verme faiz oranını yüzde 49’dan yüzde 46’ya ve gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 44,5’ten yüzde 41,5’e indirdi.

Dolar/TL, dün günü yüzde 0,5’lik bir artışla 40,6640’tan kapatırken, bugün bankalararası piyasanın açılışında yüzde 0,3’lük bir düşüş göstererek 40,5290’dan işlem görüyor.

Analistler, bugün Türkiye’de kapasite kullanım oranı ve reel kesim güven endeksi ile Almanya’da Ifo iş dünyası güven endeksi ve ABD’de dayanıklı mal siparişlerinin takip edileceğini belirtti. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 10.800 ve 10.900 seviyeleri direnç, 10.600 ve 10.500 seviyeleri ise destek konumunda bulunuyor.

PİYASALARDA BUGÜN TAKİP EDİLECEK VERİLER:

  1. 09.00 İngiltere, Haziran ayı perakende satış verileri
  2. 10.00 Türkiye, Temmuz ayı kapasite kullanım oranı
  3. 10.00 Türkiye, Temmuz ayı reel kesim güven endeksi
  4. 11.00 Almanya, Temmuz ayı Ifo iş dünyası güven endeksi
  5. 15.30 ABD, Haziran ayı dayanıklı mal siparişleri

“`

Related Posts

Asgari ücret ara zammı son durum: 2025 asgari ücrete temmuz ara zammı yapılacak mı? Asgari ücrete ara zam yeni açıklamalar

Bakan Işıkhan: ‘Ara zam şimdilik gündemde değil’ Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, daha önce yaptığı açıklamalarda, asgari ücrete ara zam yapılmasının şu anda gündemde olmadığını belirtti. Işıkhan, “Enflasyonda düşüş bekliyoruz. Ancak …

Adana’da Tarım Krizi: Çiftçiler Zorda

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı, tarımsal krize acil çözüm çağrısı yaptı; çiftçiler üretimden kopma riskiyle karşı karşıya.

IMF’ın iki numarası görevinden ayrılacak

Uluslararası Para Fonu (IMF) Genel Müdür Yardımcısı Gita Gopinath, Ağustos ayının sonunda görevinden ayrılacağını duyurdu.

Şimşek İngiltere’den çantası dolu dönmüş: Azerbaycan’a ray döşüyoruz!

Uluslararası finans kuruluşlarından sağlanan finansmanla, Türkiye ile Azerbaycan’ın başkenti Nahçıvan arasında demir yolu bağlantısı kurulacağı öğrenildi. Hazine ve Maliye Bakanlığının yürüttüğü çalışmalar neticesine Kars-Iğdır-Aralık-Dilucu Demir …

Bursa’da çiftçiye müjde: Yüzde 100 hibeli mazot desteği sağlanacak!

Bursa’da çiftçilerin üretmesi ve ürettiğinin karşılığını alabilmesi için kırsal kalkınmaya yönelik birçok projeyi hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, üreticilerin girdi maliyetlerinin azaltılması ve daha fazla gelir elde edebilmesi hedefiyle …

BDDK raporu: Çoğunluğun hesabında 100 lira dahi yok

Avrupa ülkeleri arasında gelir eşitsizliğinin en yüksek olduğu ülke olan Türkiye, aynı zamanda dolar milyoneri sayısını en hızlı artıran ülke durumunda. Mevcut ekonomi politikaları sermaye tarafına kazandırırken, gelir dağılımında uçurum büyüdü.