Welcome to Our Website

Milas Belediyesi 14. Sanat Edebiyat Günleri kapsamında; İki Zamanın Politikacısı Halil Menteşe’nin çok yönlü kişiliği ele alındı

Milas Belediyesi 14. Sanat Edebiyat Günleri kapsamında düzenlenen İki Zamanın Politikacısı Halil Menteşe Sempozyumu, 23 Eylül Cumartesi günü saat 20.00’de Belediye Toplantı ve Düğün Salonu’nda gerçekleşti.

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat’ın açılış konuşmasıyla başlayan sempozyumda Halil Menteşe’nin Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde yürüttüğü siyasi yönü, sürgün günleri ve toprak reformuna dair görüşleri ele alındı. Konuşmasına sempozyumun düzenlenmesinde büyük emek harcayan Halim Şafak Şanlıdağ ve emeği geçen tüm isimlere teşekkür ederek başlayan Başkan Tokat; “Edebiyat ve Sanat Günleri, Milas halkının kendisini temsil etmiş ve gururlandırmış değerlere karşı vefa borcunu yerine getirmesi ve bununla ilgili önemli bir arşiv oluşturması açısından büyük önem taşıyor. Edebiyat ve Sanat Günleri adı altında düzenlediğimiz sempozyum çalışmamız kesintisiz olarak bugüne kadar geldi. Bu yıl hem Güllük’te hem de bugün burada gerçekleştirdiğimiz sempozyumlarla iki farklı çalışmayı aynı yıla sığdırdık.” dedi. 

Sempozyumun çalışmalarına bir sene öncesinden başlandığını ve bir yıl boyunca aralıksız olarak süren bir emeğin ürünü olduğunu da sözlerine ekleyen Başkan Tokat; konuşmasını şöyle sürdürdü: 

 

“ÜLKE SİYASETİNDE YER BULMUŞ TARİHİ BİR ŞAHSİYET…”

“Bu yıl beni çok ilgilendiren ve önem verdiğim temel başlıklarla iki sempozyum yaptık. Güllük’te yaptığımız sempozyum, Edebiyatta Milas’ başlığıyla, Milas şehrinin edebiyatçılar tarafından eserlerinde nasıl değerlendirildiği, nasıl yer bulduğu konusuna değinen içerik açısından dolu dolu bir çalışmaydı. 
Halil Menteşe ismini ise duymayanımız yoktur. Halil Menteşe, Osmanlı’nın son döneminde ve Cumhuriyet döneminde ülke siyasetinde yer bulmuş ve zaman zaman da ana aktör olmuş tarihi bir şahsiyettir. 

 

“SÖZ UÇAR, YAZI KALIR…”

Bu sempozyumlarla ilgili en önemli husus kitaplaştırma çalışmasıdır. Çünkü söz uçar, yazı kalır felsefesinden hareketle bunu gelecek nesillere aktarma görevimizi en iyi şekilde bu yöntemle yerine getirebiliriz. Bu sadece sempozyum konuları ve kitaplarıyla sınırlı bir çalışma değildir. Belediyemizin Kültür Yayınları adı altında, başta Halim Şafak Şanlıdağ’ın yönlendirme ve katkılarıyla kültür hazinemize kazandırdığımız başka çalışmalar da bulunmaktadır. Benim okumakla ilgili çok yoğun tempom var ancak yazmakla ilgili maalesef zaman bulamıyorum. Halim Şafak’ın yönlendirmesiyle Milas Yemekleri üzerine kitap çalışması ve köyüm Karacahisar’la ilgili derleme çalışması yaptık. Bu vesileyle bir kez daha emeği geçen ve katılım sağlayan herkese yürekten teşekkür ediyorum.”

 

AKADEMİSYENLER HALİL MENTEŞE’Yİ ANLATTI…

Ertuğrul Meşe moderatörlüğünde gerçekleşen sempozyumda Şair Eleştirmen Halim Şafak, Yazar Çevirmen Barış Özkul, Kadir Has Üniversitesi’nde Akademisyen Balca Arda, Kocaeli Üniversitesi’nde Akademisyen Abidin Çevik, Başkent Üniversitesi’nde Akademisyen Osman Özarslan ve Giresun Üniversitesi’nde Akademisyen Barış Celep konuşma yaptı.

Bu yıl 14. kez düzenlenen Sanat Edebiyat Günleri’nin mimarlarından Halim Şafak da konuşmasında Başkan Tokat’a teşekkürlerini ileterek, “Milas Sanat Edebiyat Günleri kapsamında biz çok emek verdik ama Başkanımız da çok ısrar etti. Bizim özgürlüğümüze ve özgünlüğümüze müdahale etmedi. Bu sayede Milas’a yirmiden fazla kitap kazandırdık.“ dedi.

 

MİLAS’IN DEĞERİ HALİL MENTEŞE ÜZERİNE…

Halil Menteşe Sempozyumu’nda Barış Özkul “Bir İttihatçının Kendine Has Portresi”, Balca Arda “Bir Siyasetçi Ne Yapar? Halil Menteşe Örneği Üzerinden Türkiye Modernleşme Tarihi Okuması, Abidin Çevik “Esaretten Hürriyete; Halil Bey’in Malta Adası Sürgün Günleri”, Osman Özaslan “II. Meşrutiyetten Mondros Mütarekesine Halil Menteşe’nin Siyasi Faaliyetleri” ve Barış Celep “Halil Menteşe’nin Kooperatifçiliğe ve Toprak Reformuna Dair Görüşleri” konulu konuşmalarını gerçekleştirdi.

 

KAPANIŞ HALİL MENTEŞE’NİN SÖZÜYLE OLDU…

Halil Menteşe’nin “Siyasi ihtiras, insanı tahakkümü altına aldı mı bütün havasını bozar. Kafa başka türlü düşünmeğe, his başka türlü duymaya, gözler başka türlü görmeye başlar. Vatanperver, vatan haini oluverir. Bundan korunabilen politikacılar bahtiyar insanlardır. Hamdolsun ben, onlardan biriyim.” sözüyle tamamlanan sempozyum; Muğla eski milletvekilleri Suat Özcan, Tolga Çandar ve Belediye Meclis Üyesi Cemil Zeybek tarafından konuşmacılara teşekkür plaketlerinin takdim edilmesinin ardından sona erdi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

....