Özbekler Tekkesi’nin kısa hikayesi

Tekke: Farklı Bir Döneme Işık Tutuyor

Tarikat mensuplarının toplanma yeri olarak bilinen tekkenin kökeniyle ilgili bilgiler gün yüzüne çıkıyor. Mehmet Zeki Pakalın’ın tespitlerine göre “tekke” kelimesi Farsça kökenli takye kelimesinden türemiş olup dayanma anlamına gelmektedir. MEB tarafından yayımlanan Osmanlı Tarih Deyimleri ve Terimleri Sözlüğü’ne göre, ilk tekke hicri II. yüzyılda Filistin’in Remle beldesinde açılmıştır.

Horasan ve Toharistan ile Türkistan Türklerinin Müslümanlaşma sürecinde büyük katkıları olan tekkeler, Anadolu ve Balkanlar’ın fethinde önemli rol oynamışlardır. Büyük Selçuklular ve Osmanlılar döneminde tekkenin faaliyetleri siyasi iktidarın iznine tabi olmakla birlikte geniş bir serbestlikle devam etmiştir.

Tekke geleneğine ilişkin bilgilerin kaynağı olan Mustafa Kara’ya göre, Osmanlı Devleti 1812’de tekke vakıflarını denetim altına almış ve 1866’da Meclis-i Meşâyih’i kurarak tekkelerin yönetimini bu meclise devretmiştir. Ancak 1925 yılında çıkarılan bir kanunla Tekke ve Zaviyelerle Türbelerin Seddine ve Türbedarlıklarla Birtakım Unvanların Men ve İlgasına Dair Kanun ile tekkeler kapatılmıştır.

Özbekler Tekkesi ise farklı bir hikâyeye sahiptir. 1752-53 yıllarında inşa edilen tekke, Nakşibendî tarikatına mensup olan Hacı Hâce lakaplı Şeyh Seyyid Abdullah Ekber Efendi’ye tahsis edilmiştir. Tekke, Orta Asya’dan gelen hacı ve dervişler için önemli bir durak olmuş ve hayırseverlerin desteğiyle faaliyetlerini sürdürmüştür.

Özbekler Tekkesi, Kurtuluş Savaşı sırasında da önemli bir role sahiptir. Şeyh Atâ Efendi’nin önderliğinde Tekke, işgal kuvvetlerine karşı direnen Karakol Cemiyeti üyelerine destek vermiş ve çeşitli önemli isimlere ev sahipliği yapmıştır. Günümüzde ise kültürel bir hafıza mekanına dönüşerek edebiyat ve müzikseverler için önemli bir buluşma noktası olmuştur.

Tekkenin bu yönü ve bugünkü rolü üzerine detaylı bir inceleme için “Özbekler Tekkesi Projesi” yazımızı takip edin.

Related Posts

Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi Mavi Vatan’a döndü

Somali’de gerçekleştirdiği ilk kıtalar arası görevini başarıyla tamamlayan Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, 9 ay sonra Mavi Vatan’a döndü.

Kurultay davası sonrası yükselişe geçmişti: Borsa 19 Mart’tan sonra ilk kez bu seviyeyi gördü

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi dün CHP’nin Kurultay davası ile yükselmeye başladı. Dava başladığında dolar, euro, altın düşerken BIST 100 endeksi yükselmeye başladı. Davanın duruşması sonlanıp erteleme kararı çıknca da yükseliş hız kazandı …

Çalışma hayatına ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi TBMM’de!

Çalışma hayatına ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifine göre, yaşlılık, malullük, ölüm aylığı almakta olan emeklilere ve hak sahiplerine ödenen asgari aylık ödeme işlemlerine yönelik usul ve esasları belirlemeye Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yetkili olacak.

Son dakika |TÜİK işsizlik verilerini açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mayıs 2025 dönemine ilişkin İşgücü İstatistikleri verilerini açıkladı. Buna göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2025 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre 69 bin kişi azalarak 2 milyon 972 bin kişi …

Bankada parası olan herkesi ilgilendiriyor: Mevduat faizlerinde değişim kapıda!

Enflasyon verilerinin açıklanmasına sayılı günler kala, ödemelerde yaşanacak değişiklikler yakından takip ediliyor. Bu süreçte açıklanacak enflasyon verisi, bankada parası olanları da etkileyecek. 3 Temmuz’da açıklanacak verinin faiz indirimi beklentisini artırması durumunda mevduat kazançlarında düşüş yaşanabilir. İşte en yüksek faiz veren bankalar ve 1 milyon TL’nin güncel getirisi…

Rusya ile Mali nükleer enerji anlaşması imzaladı

Mali Geçiş Dönemi Başkanı Assimi Goita’nın Moskova ziyareti sırasında, Rusya ve Mali nükleer enerjinin barışçıl kullanımı için işbirliği anlaşması imzaladı.