Trump’ın tarifeleri Alman otomotivini vurdu: Güven dibi gördü

ABD Gümrük Politikaları Alman Otomotiv Sektörünü Etkiliyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın belirsiz gümrük politikaları, Alman otomotiv üreticileri ve tedarikçilerini olumsuz etkiliyor. Merkezi Münih’te bulunan Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) tarafından yapılan bir ankete göre, Alman otomotiv sektörünün iş ortamı endeksi nisanda eksi 30,7 puana gerileyerek negatif yönde ilerledi.

Alman otomotiv sektörünün mevcut durum endeksi eksi 36,4’e düşerken, gelecek aylara ilişkin iş beklentisi de negatif yönde değişti. Ankete göre, ABD gümrük tarifeleri nedeniyle şirketlerin ihracat beklentileri zayıflarken, işten çıkarmalar da devam ediyor.

Alman şirketler, AB dışındaki rekabetçi konumlarını daha da kötüleştiğini belirtirken, özellikle nisanda işten çıkarmaların yavaş hızda da olsa devam ettiği görülüyor. Ifo’ya göre, Alman otomotiv sektörü nisanda Avrupa Birliği dışından gelen rekabet karşısında baskı altında kalmaya devam ediyor.

Almanya’da otomotiv sektörü, toplam katma değerin yüzde 5’ini oluştururken, istihdamın yüzde 3’ünü sağlıyor. Ancak elektrikli araçlara geçişin maliyetleriyle mücadele ederken, Çin ve Avrupa’dan gelen zayıf talep karşısında rekabet gücünü korumak için çaba sarfediyor.

Alman Ekonomisi Büyüme Sorunuyla Karşı Karşıya

Almanya’da tarife savaşları ve Trump’ın politikaları nedeniyle küresel ticarette endişeler artarken, Alman ekonomisi son yıllarda büyüme sorunu yaşıyor. Üretimdeki kalıcı zayıflık ve imalat sektörüne bağımlılık nedeniyle kırılganlığını koruyan Alman ekonomisi, Trump’ın gümrük vergisi politikalarından etkileniyor.

Almanya ekonomisi, son yıllarda art arda ikinci yıl küçülme yaşadı. Trump’ın politikalarının ardından küresel ticari gerginliklerin etkisiyle büyüme beklentileri düşürülen Alman ekonomisi, 2023 ve 2024 yıllarında da daralmıştı.

Alman ekonomisi, bu yıl Trump’ın politikalarının etkisiyle büyüyemezse, üst üste üçüncü yıl büyümeme durumuyla karşı karşıya kalacak. Ancak hane halkı tüketim harcamaları ve yatırımların desteğiyle ekonomi, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,2 büyüme kaydederek resesyondan kaçınmıştı.

Related Posts

Bakan Yumaklı: Üreticilerimize hayvan başına yıllık 18 bin lira destek vereceğiz

TARIM ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kırsalda Bereket Hayvancılığa Destek Projesi’ne ilişkin, “Hak sahibi üreticilerimize hayvan başına aylık 1500 lira, yıllık toplam 18 bin lira bakım ve besleme desteği vereceğiz.

Kimsenin fark etmediğini onlar gördü: Pandemide denediler, şimdi talebe yetişmek için gece gündüz çalışıyorlar

Kovid-19 salgını döneminde eve kapanan Aslı ve Fatih Kasap çifti, bu süreçte çevrim içi satış ve el sanatlarına yöneldi. Başta deri dikim işiyle başlayan çift, sonrasında evde dekoratif mum yapıp satmaya karar verdi. Mum yapımında ihtiyaç …

Turizmde ‘yüksek fiyat’ tehdidi: Umutlar güze kaldı

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) 50 ülkeden turizm profesyonellerini katılacağı 25-26 Eylül tarihlerinde Yenikapı-Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilecek İstanbul Turizm Fuarı’na (ITF) hazırlanıyor. TÜRSAB’ın stratejik …

Türkiye’nin en zenginleri o teknede! Kimler yok ki…

Bodrum Cennet Koyu açıklarındaki bir sürat teknesi objektiflerden kaçamadı. Sürat teknesinde çekilen fotoğrafta 4 TÜSİAD Başkanı, 3 holding ve 3 iş insanı görüldü. TÜRKİYE’NİN EN ZENGİLERİ BİR ARADA Lüks sürat teknesinde görüntülenen ve kişisel …

Bitcoin’den yeni rekor: 112 bin dolara dayandı

Bitcoin’den yeni rekor: 112 bin dolara dayandı

Almanya’da şirket iflasları ikinci çeyrekte 2005’ten beri en yüksek seviyeye ulaştı

Almanya’daki Halle Ekonomik Araştırma Enstitüsü (IWH), ülkede iflas eden şirket sayısının 2025’in ikinci çeyreğinde 2005’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını bildirdi.