Uzayda yaşamın şimdiye kadarki en güçlü kanıtı bulundu

İngiltere’nin Cambridge Üniversitesi’nde Keşfedilen Gezegende Yaşam İzleri Bulundu

Cambridge Üniversitesi’ndeki bilim insanları, Dünya’dan yüzlerce ışık yılı uzaklıkta bir gezegendeki atmosferde, yaşamla bağlantılı kimyasal izler keşfettiler.

Gökbilimciler, Cambridge Üniversitesi’nde yaptıkları açıklamada, Güneş Sistemi dışında yaşam belirtilerine dair en güçlü kanıtın bulunduğunu duyurdular. James Webb Uzay Teleskobu’nun gözlemleri, ‘K2-18 b’ adlı dev gezegende yaşamın kimyasal izlerine işaret ediyor. Araştırmayı yöneten Cambridge Üniversitesi’nden Prof. Nikku Madhusudhan, gezegenin atmosferinde Dünya’da sadece canlı organizmalar tarafından üretilen dimetil sülfür (DMS) ve dimetil disülfür (DMDS) bileşiklerini tespit ettiklerini açıkladı.

Uzmanlar, bu kimyasalların uzaylı varlığını doğrudan kanıtlamadığına dikkat çekmekle birlikte, evrende yalnız olup olmadığımıza dair en güçlü yaklaşımın bu olduğunu belirttiler. Prof. Madhusudhan, “Bu, güneş sistemi dışındaki biyolojik faaliyete yönelik şimdiye kadar elde edilen en güçlü kanıttır. Bu sinyalin gerçekliğini ve anlamını anlamalıyız. Belki de ileride, yaşam barındırabilecek bir evrenin varlığının artık ulaşılabilir bir gerçeklik olduğunu göreceğiz. Bu, evrende yalnız olup olmadığımız sorusunun yanıtının aranmaya başlandığı bir döneme işaret edebilir” dedi.

‘K2-18 b’, Aslan Takımyıldızı’nda bulunan ve Dünya’dan dokuz kat daha büyük bir kütle ile 2,6 kat daha geniş bir çapa sahip devasa bir gezegendir. Bu gezegen, Güneş’in yarısı kadar küçük ve daha soğuk bir kırmızı cüce yıldızın etrafında, yaşanabilir bir kuşağın içinde yörüngede bulunmaktadır. Hubble Uzay Teleskobu tarafından 2019’da gezegenin atmosferinde su buharı tespit edilmesinin ardından, bilim insanları ‘K2-18 b’yi Güneş Sistemi dışındaki ‘bilinen en yaşanabilir gezegen’ olarak tanımlamışlardı.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekim Devrim Manduz – Teknoloji

Related Posts

Eski telefonlarınızın içinden böyle altın çıkarılıyor

Her yıl milyonlarca ton elektronik atık çöpe gidiyor ve içindeki değerli metaller de birlikte kayboluyor. Ancak bilim insanları eski telefonlar ve bilgisayarlardan çevre dostu bir yöntemle altını geri kazanmanın yolunu buldu.

Yunusemreli judocular Mardin biletini 19 madalya ile aldı

Yunusemre Belediyespor’un judocuları, Minikler Judo İl Birinciliğinde 19 madalya elde ederek Mardin’de yapılacak Türkiye Şampiyonası’na katılmaya hak kazandı.

Çin’de elektrikli otomobil satışları mayısta artış kaydetti

Çin’de ‘Yeni Enerji Aracı’ (NEV) olarak adlandırılan şarj edilebilen pilli, hibrit ve yakıt hücreli elektrikli otomobillerin satışı, mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 28,2 artış kaydetti.

Kuantum ışınlanma: Bilim kurgudan gerçeğe

Kuantum internet, bilim dünyasının en heyecan verici sınırlarından biri olarak hızla yükseldi. Geleneksel internetin ötesine geçen bu teknoloji, kuantum mekaniğinin ilkelerinden yararlanarak bilgi aktarımını yeniden tanımlamayı vaat etti. Son dönemde …

Apple’dan büyük sürpriz: iOS 26 geliyor!

Apple, yazılım güncellemelerinde köklü bir değişikliğe hazırlanıyor.

Çin, asteroid keşif aracı Tienvın-2’yi uzaya gönderdi

Çin, asteroid keşif aracı Tienvın-2’yi uzaya gönderdiğini bildirdi.