Türkiye sandık başına gidiyor! Oy kullanırken nelere dikkat etmelisiniz?

31 Mart 2024 tarihinde yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nde 61 milyondan fazla seçmen, 208 bin civarında sandıkta oy kullanacak. Seçmenler, kendi seçim çevrelerinde oy kullanabilecekler.

Büyükşehir statüsündeki illerde seçmenler, büyükşehir belediye başkanı, belediye başkanı, belediye meclis üyeliği ve muhtarlık için oy kullanırken; büyükşehir olmayan illerde il genel meclisi üyeliği, belediye başkanı, belediye meclisi üyeliği ve muhtarlık için oy kullanacaklar. Köylerde ise il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık için oy verilecek.

Oy pusulaları renklerine göre ayrılacak: büyükşehir belediye başkanlığı için beyaz, il genel meclisi üyelikleri için turuncu, belediye başkanlığı için mavi ve belediye meclisi üyeliği için sarı pusula kullanılacak.

Tüm pusulalar tek zarfa konulacak.

Oy verme saatleri, doğudaki 32 ilde 07.00-16.00 arası, diğer illerde ise 08.00-17.00 arası olacak.

Yatağa bağımlı seçmenler için 1004 seyyar sandık kuruldu.

Oy verme bitim saatinden önce sandıklar açılamayacak.

Büyükşehirlerde ve diğer illerde sırasıyla farklı seçimler için oy pusulalarının sayımı yapılacak.

Hamileler, hastalar, engelliler ve yaşlılar sıra bekletilmeden oylarını kullanabilecekler.

Görüntü kaydedici cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak.

Seçim hazırlıkları tamamlandı. Seçim günü, sabah 06.00’dan gece yarısına kadar alkollü içki satışı, içilmesi ve umumi eğlence yerlerinin açık olması yasaklanacak.

Emniyet ve asayiş görevlileri dışında kimse silah taşıyamayacak.

Seçim gününde, saat 18.00’e kadar radyo ve diğer yayın organları seçimler ve sonuçları hakkında haber yapma, tahminde bulunma veya yorumda bulunma yetkisine sahip olmayacak.

18.00 ile 21.00 arasında ise sadece Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) seçimle ilgili sağlayacağı bilgiler ve duyurular yayınlanabilecek.

Saat 21.00 itibarıyla tüm yayınlar serbest bırakılacak; fakat YSK, duruma göre saat 21.00’den önce yayın yasağını kaldırma kararı alabilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

istanbul escort